16 február, 2010

Olvasási szokásaim

Nagyon köszönöm Alíz, csudajó játékra hívtál :)

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?
A legtöbb kötelező olvasmány - de azok közül is a legemlékezetesebb rossz élmény Voltaire: Candid című művéhez fűződik. Csak arra emlékszem belőle, hogy olvastam, olvastam, olvastam… s mintha soha nem értem volna a végére. Pedig nem is volt egy nagyon terjedelmes mű, de hogy miről is szólt??? Szerintem azt közvetlenül a befejezése után se tudtam volna összefoglalni :)
Kíváncsi lennék, ha most, felnőtt fejjel olvasnám, változna-e a véleményem??? Lehet megteszem, vagy legalábbis megpróbálkozom vele :)


2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Nagy kedvencem Gabriel Garcia Marquez.

Sokáig, de talán még mindig, ha megkérdezik tőlem, mi a kedvenc olvasmányom, gondolkodás nélkül rávágom: Száz év magány. (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy anno, amikor a főiskolán a kötelezők listájában szerepelt, max. 30 oldalt bírtam elolvasni belőle.)
Nagyon szeretem, mert egyszerre mágikus és reális. Minden megtörténhet, megtörténik benne... S egyúttal nagyszerű képet ad arról is, hogy a világ dolgai - ha akarjuk, ha nem - folytonosan ismétlődnek.
Engem teljesen magával ragadott :)

Nyáron viszont – végre!!! mert már évek óta a polcon várakozik rám – sikerült elolvasnom Marquez egy másik remek alkotását, ami nem más, mint Szerelem a kolera idején.
Szintén kicsit mágikus, de nagyon érzéki történet. Egy csodálatos, élethosszig tartó szerelemről szól - egyértelműen példázva, hogy képtelenek vagyunk elnyomni a bennünk rejlő érzelmeket. S ha elfogadjuk, s tiszteljük mindazt, ami körülöttünk zajlik, akkor előbb-utóbb vágyaink is valóra válhatnak :)
Nos, ezt is csak ajánlani tudom mindenkinek!

Egy másik, szerintem alapmű, Pauolo Coelho-tól Az alkimista.
Szerintem az élet legfontosabb problémájáról szól - mindenki életében megvan az ideje a befelé fordulásnak, de el kell érkeznie a kifelé fordulás idejének is! Törekednünk kell Személyes Történetünk megtalálására - mert mindaddig, amíg fel nem ismerjük lelkünk legmélyén rejlő feladatainkat, egy fal fog körülölelni bennünket. De amint rátalálunk életfeladatunkra, a fal leomlik :) Ennek eléréséhez azonban mindenki mellett ott kell álljon egy Segítő, aki a helyes útra terel minket.

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Nem. Soha nem érdeklődtem horrorisztikus, illetve fantasy műfajú regények iránt. Így pl. az igen közkedvelt Harry Potter is hidegen hagy.

4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam egy angyalkás könyvjelzőt. Most ő a kedvenc :)

De vannak méheim és földgömböm is oldaljelölőként :)
5. Mikor szoktál olvasni?
Sajna egyre ritkábban, mert időhiány miatt választás elé kellett helyezzem magam: vagy olvasok, vagy fűzök. Manapság inkább utóbbit művelem :)
Nagyon sokáig tömegközlekedéssel jutottam el munkahelyemre, ami kb. 20 km-re van otthonomtól. Fárasztó volt ugyan, de legalább hasznosan tudtam kihasználni az utazás időtartamát – olvastam.
Három éve már autózom – ennek következtében még kevesebbet olvasok :(
Így nem véletlen, hogy a szeptemberi nyaralásom alkalmával azt élveztem legjobban, hogy szünet nélkül olvashattam, olvashattam, fűzhettem, olvashattam…

6. Mi volt az első könyved amit olvastál?
Az első maradandó és pozitív olvasási élményt Erich Kastner: A két Lotti jelentette számomra. Pöttyös könyv volt, s annyira tetszett, hogy utána minden pöttyös könyvet szerettem volna elolvasni - ez a tervem azonban nem vált valóra.

7. Puha kötésű, vagy kemény fedeles?
Nekem leginkább nem az olvasást befolyásolja a fedél, hanem inkább a vásárlást. Vagyis ha lehet, kemény kötésű, fűzött könyveket választok, mert tartósabbak (nem törik meg a gerince, nem esnek ki belőle a lapok, ha a ragasztót kispórolták belőle…) és valójában szebb kivitelezésűek.

8. Mit olvasol most?
Természetesen Coelho-t. Most épp a Zarándoklat a soron következő. Azért is kíváncsivá tesz, mert az El Camino alapjáraton is foglalkoztatja a gondolataimat :)

9. Hányadik oldalon jársz?
Most kezdtem, szóval tizen-huszon valamennyi :)

10. Rajta hagyod a kezed nyomát a könyvön? (Belefirkálsz, tönkreteszed véletlenül, leeszed...)?
Olyannyira vigyázok a könyvekre, hogy megtörni se szeretem őket. Pl. kinyitni is csak annyira nyitom ki, amennyire a könyv engedi önmagát kinyitni :)
Illetve mindig becsomagolom a könyveket olvasás előtt, hogy elkerüljem a külső felület karcolódását, megviselődését :)

Viszont, ha olyan könyvet olvasok, amely remek gondolatokat rejt - pl. Márai: A gyertyák csonkig égnek -, akkor a nekem tetsző sorokat alá szoktam húzgálni - de csak és kizárólag ceruzával!!!

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe az elolvasásában?
Nem vettem eddig észre, hogy befolyásolna.

12. És az oldalszám?
Szintén nem törődöm vele, legfeljebb egy teljes évig, vagy még tovább tart, hogy a végére érjek (no, azért az, hogy ilyen sokáig olvassak valamit, még nem fordult elő :)

13. Hátralapozol, hogy tudd mi lesz a vége?
Ha tudnám a végét, mi értelme lenne elolvasni az előzményeket???

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Nem igazán. Ha duplán olvasok el valamit, akkor azt csak azért teszem, mert mind az angol, mind a magyar változatára kíváncsi vagyok.


15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?
Max annyi, hogy számomra megsemmisült - mert kölcsönadtam, s soha nem kaptam vissza :( Ezért pár éve fogadalmat tettem: könyvet kölcsönbe soha!!!

16. Eladod/elajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk?
Előbbi válaszból szerintem egyértelmű - számomra a könyv kincs :)


17. Még a buliba is magaddal viszed az aktuális olvasmányodat, vagy csak otthon olvasol, vagy esetleg más meghatározott helyen?
Szoktam magammal hordani könyvet, főleg arra az esetre, ha valahol értelmetlenül kell várakozzak – pl. bank, fogorvos…

18. Tényleg olvasol a mosdóban?
Mindennek megvan a maga helye, s minden helyiségnek a maga funkciója.


19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod a megvett/megveendő/elolvasott könyveket, vezetsz olvasónaplót?
Nem tartom szükségszerűnek, minden infót a fejemben tárolok :)

+1: Még valami?
Ha tetszik egy szerző műve, igyekszek mást is elolvasni tőle, hogy ne egy alapján alkossak véleményt.

No, most az következik, hogy kinek is adjam tovább???
Kedves Zera, Vadalma és Tünde! Mesélnétek nekünk arról, mit szoktatok olvasni?

4 megjegyzés:

Vadnainé Almási Mária írta...

Piky, köszi, hogy eszedbe jutottam!:) Nem tudom mikor leszek képes ennyi kérdésre válaszolni, de majd próbálom összeszedni magam:)

LUJZA Gyöngyei írta...

Nikikém! Köszi, hogy válaszoltál a kérdésekre! Meg kell mondjam, hogy nagy kíváncsisággal olvastam a válaszokat! :) Ráadásul pl. a Szerelem kolera idején az egyik olyan könyv, aminek elolvasására remélhetőleg hamarosan időt tudok szakítani, mert már egy ideje kinéztem magamnak én is.
Igyekszem mielőbb e-mailt is írni. Puszi, Alíz

LUJZA Gyöngyei írta...

Ja, és nagyon tetszik a "Teachers help shape the world" könyvjelződ!! :) Alíz

Zöldgyöngy írta...

Én is érdeklődve olvastalak. :)Köszi a meghívást, igyekszem mielőbb megfogalmazni a gondolataimat!